Гідрологічний заказник "Дорошівський" площею 22 га знаходиться у Ямпільському р-ні біля с. Дорошівка. Територія заказника - це болотний комплекс, який утворився в старому руслі р. Івотки. Тут, як і на багатьох болотах Сумщини, проводився видобуток торфу. Нині ці ділянки найбільш обводнені і знаходяться в стадії відновлення болотної рослинності. Тут переважає рогіз широколистий.

Луки в заказнику представлені справжніми луками, які займають найбільш підвищені ділянки по периферії болота, та торф’янистими луками. Барвисті ділянки справжніх лук характеризуються переважанням в травостої тонконогу лучного та китника лучного, з домішкою трясучки середньої та костриці лучної. На цих луках зростають родовик лікарський, рутвиця блискуча, конюшини лучна та повзуча, горошок тонколистий, волошка лучна. Поряд із справжніми луками є ділянки торф’янистих лук з щучником дернистим. На цих луках у великій кількості зростає чемериця Лобелієва, розгойдуються вітром білі суцвіття гадючника в’язолистого. Тут виявлено пальчатокорінник м’ясочервоний - лучно-болотну орхідею, занесену до Червоної книги України.

Більш знижені ділянки зайняті чагарниковим болотом з переважанням верби попелястої. Поодиноко тут трапляється верба п’ятитичинкова, відмічені кущі смородини чорної. В трав’яному покриві при переважанні кропиви зростають типові лучно-болотні види - вербозілля звичайне, плакун верболистий, комиш лісовий, паслін солодко-гіркий. Відмічений в заказнику білозір болотний - тендітна, чарівна північна рослина, що охороняється в області.

Фауна заказника складається переважно із представників деревно-чагарникового та водно-болотного комплексів. В зв’язку з важкодоступністю більшої частини території заказника тут підтримується досить велика щільність кабана, зустрічається бобер, а в зимовий період заходить видра (Червона книга України). З напівводних ссавців в кар’єрах численні ондатра та водяна полівка. З хижаків можна відмітити лисицю та енотовидного собаку. На прилеглих луках мешкають сірий заєць та кріт.

В орнітофауні преважають горобині птахи чагарникового комплексу (дрозди, славкові, вівсянкові, в’юркові). Зрідка трапляються гнізда ремеза. Відкриті кар’єри в заказнику дають можливість оселятися качиним та пастушковим; під час сезонних перельотів в них зупиняються різні водоплавні птахи.

Із земноводних та плазунів тут виявлені звичайний вуж, озерна та ставкова жаби, червоночеревна кумка. Заказник є природним полігоном для відновлення вологолюбної рос-линності.

 


    фейсбук