Місто обласного підпорядкування, розташоване в центральній частині Донецької області на обох берегах річки Суха Волноваха (притока Мокрої Волновахи, басейн річки Кальміус) за 40 кілометрів від Донецька та за 10 кілометрів від залізничної станції Оленівка.
Саме завдяки близькому розташуванню станції територія майбутнього Докучаєвська колись називалася Оленівські кар’єри. Перші повідомлення про видобуток вапняку на цих кар’єрах датуються 1885 роком.
Сьогодні в Докучаєвську працюють такі підприємства, як ВАТ «Докучаєвський флюсодоломітний комбінат» (ВАТ «ДФДК»), ПКП «Відіс», ТОВ «Норд пласт», держпідприємство з виробництва вибухозахисних і в’яжучих матеріалів, ТОВ «Докучаєвськ-хліб», Донецька дослідна станція Одеського інституту виноградарства та виноробства іме-ні В.Таїрова, ТОВ «Кар’єрна техніка», ВКП «Реконструкція» та ін.
Спільно з ВАТ «ДФДК» вирішуються питання охорони здоров’я, освіти, водо- та те-плопостачання. У центральній частині міста реконструюються вулиці з повною заміною старих дерев, ремонтом фасадів, тротуарів, проїжджої частини вулиць.
Зараз на кожного мешканця міста припадає по 36 квадратних метрів зелених насаджень. На території цеху рекультивації та благоустрою ВАТ «Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат» з 2000 року в зоні відпочинку створено зоологічний куточок, де мешкають понад 100 представників фауни нашої планети, у тому числі крокодил, лами, буйвол, гірські козли, страуси, удави, олені, білі та чорні лебеді, папуги, змії, дикобрази. Зоокуточок «Лебедине озеро» внесено до реєстру пам’яток Донецької області.
У зоні відпочинку крім зоокуточку функціонують зимовий ботанічний сад, дитяча залізниця, експозиція «7 див світу», дитяче ігрове містечко, музей кар’єрної техніки, Зразковий краєзнавчий історичний музей, міський парк, фонтан з площею водяного дзеркала 500 квадратних метра, тераріум. Відвідування зони відпочинку безкоштовне. Усе разом складає єдиний комплекс зеленої, екологічно чистої зони — місця улюбленого відпочинку жителів міста та численних гостей, які з’їжджаються сюди з усіх куточків Донецької області. У теплу пору року зону відпочинку щодня відвідують до 5 тисяч громадян, приїздять близько 20 екскурсій і весільних кортежів.
У березні 2005 року ВАТ «ДФДК» силами цеху рекультивації та озеленення збудував для ботанічного саду сучасне обладнане приміщення площею 250 квадратних метрів, у якому поруч зі «старожилами» було висаджено багато нових рослин: олеандри, рододендрони, інжир, монстери, драцени, пуансетії, бугенвілеї, різнобарвні кротони. Тут чудово почувають себе аукуба японська, акаліфа, білопероне, пальма вашингтонія, пілея, декілька сотень видів ампельних рослин, різноманітні представники сімейств товстянкових, араліє-вих, кизилових, молочайних, акантових та ін.
У місті працюють гірничий технікум Донецького національного технічного університету, технікум Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Туган-Барановського, 5 загальноосвітніх шкіл, З позашкільних і 9 дошкільних закладів, а також міський центр культури та дозвілля імені Пушкіна з дев’ятнадцятьма творчими колек-тивами, будинок культури «Докучаєвський», 4 бібліотеки, музична школа, камерний хор «Ліра» і краєзнавчий музей.


    фейсбук