Місто, районний центр, по обидва береги р. Вільшанки, за 47 км від Сум.

Заснований 1654 переселенцями з Правобережної України, які тікали від польської шляхти. Як місто – виник після визвольної війни 1648–1654. У цей час фортеця Лебединська вважалася найукріпленішою, мала 20 башт. Після Північної війни (1700–1721) поступово занепала. У 1781 Лебедин одержує герб – лебідь на золотому полі. Стає повітовим містом. 1859 у ньому побував Т. Шевченко.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА, 1789. Дерев’яна з вертикальною обшивкою. До наших днів зберігся основний хрестоподібний одноповерховий об’єм. Непоправної шкоди було завдано храму у 30-ті pp. сталінською політикою. Первісний вигляд церкви не зберігся. Дзвіниця знесена.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА, 1858. Кубічний чотирьохстовпний храм з напівкруглою вівтарною абсидою. Над входом – дзвіниця. У споруді вміло поєднано місцевий колорит і класицизм, барокко.

ПОКРОВСЬКА ЦЕРКВА, друга половина XIX ст. Цегляна, однобанна, з дзвіницею. Автор невідомий.

МИКОЛАЇВСЬКА ЦЕРКВА, 1890-ті pp. Споруда є чудовим взірцем мож-ливостей так званого «цегельного стилю». З цегли виконані карнизи, арки, сухарики тощо. Поєднано візантійський стиль і ренесансну архітектуру. Автор В. Немкін.

ТОРГОВІ РЯДИ, 1847. Одноповерхові крамниці. Із зовнішнього боку – відкрита галерея з спареними колонами.

ПАМ’ЯТНИК Т. Шевченкові, 1964. У сквері, розмір фігури 2,5 м, багатоступінчатий п’єдестал. Скульпт. Я. Красножон.


    фейсбук