Районний центр, за 83 км від Сум, на березі р. Ворскли.

Початок місту дав прикордонний сторожовий острог (1654) на лівому березі р. Охтирка. До середини XVIII ст. було важливим стратегічним пунктом на південно-східному кордоні. Згодом – центр Харківської губернії. Розви-нулись ремесла, торгівля. Нині тут понад 20 промислових підприємств. Пам’ятки архітектури в основному в центрі міста. Своєрідний музей під відкритим небом.

ПОКРОВСЬКИЙ СОБОР, 1753–1768. Проект розробив архітектор В. Растреллі. Споруджувався собор за участю архітектора С. Дудинського. Зазнав руйнувань у Другу світову війну. Пам’ятка унікальна за своїм об’ємно-просторовим вирішенням, не має аналогів в архітектурі українського барокко. Із храмом пов’язані імена діячів української культури, серед яких поет П. Грабовський (співав на крил осі в юнацькі роки).

ВВЕДЕНСЬКА ЦЕРКВА, 1774–1784. Архітектор П. Ярославський. Поблизу головного входу до собору. За своєю композицією церква сприймається як дзвіниця. Надзвичайно гармонійна, стрімка. Не так давно знайдена оригінальна сульптура, що вінчала баню.

ХРИСТОРОЖДЕСТВЕНСЬКА ЦЕРКВА, 1774. У стилі класицизму, автор невідомий. Чіткість пропорцій, суворість і лаконізм декору дозволяють вважати споруду кращим архітектурним зразком на Сумщині.

МИХАЙЛІВСЬКА ЦЕРКВА, 1884. Унікальна в архітектурному відношенні споруда, на окраїні Охтирки. З червоної цегли, рельєфна кладка. Декоративні елементи запозичено з візантійської і романської архітектур і майстерно з’єднано. Автор невідомий.

ГЕОРГІЇВСЬКА ЦЕРКВА, 1908. Споруда велична, сувора. Досі викорис-товувалася як складське приміщення.

ЦВИНТАРНА ЦЕРКВА, середина XIX ст.


    фейсбук