Червона печера (Кизил коба) одна з найбільших печер Європи утворених у вапняках. Кизил коба - найбільша печера в Криму.

З тюркської мови дослівно Кизил-Коба означає "Червона печера". З 1963 року печера - пам'ятник природи республіканського значення.

Розташована Червона печера в Кримських горах, на висоті 600 метрів над рівнем моря, неподалік від села Перевальне Сімферопольського району.

Вхід до печери створює врізана в товщу верхньоюрських вапняків ущелина. Вона вимита водами невеликої гірської річки Кізілкобінкі. Неподалік від входу в печеру сформувалася великий майданчик, високий уступ якої, немов гребля, перегороджує ущелину. Загальна протяжність вивченої частини печери - більше 13 км. Насправді печер тут декілька, разом вони утворюють складний підземний лабіринт на 6 поверхів.

Середня температура повітря нижніх поверхів 9 ° С, верхніх 11 ° С.

По дну Червоної печери протікає підземна річка Су-Учхан. Вона розділена шістьма карстовими сифонами - коридорами, які мають, як правило, U-подібну форму, і затоплені водою. Безліч залів печери прикрашені колонами, сталактитами, карбонатними натіканнями, сталагмітами, караллітами, драпіровками. Висота залів печери сягає 30 метрів, а протяжність - до 70-80 метрів.

Червона печера і за іншими параметрами тримає в Криму першість: за об'ємом, що становить 200 000 м3, і за площею - 52 600 м2.


    фейсбук