Скельська печера (кримскотатарською Skele qobasi, Скеле кьобасі) - печера на південному заході Криму. Печера знаходиться в урочищі Карадазький ліс (біля підніжжя гори Кара-Даг) на схилі Байдарської долини поблизу села Джерельне.

У книзі рекордів Криму відзначений максимальний для кримських печер підйом рівня води в Скельскій печері під час паводку - 45 м.
Скельская печера являє собою своєрідний природний заповідник.
Вона утворена в верхньоюрських мармурованних вапняках шляхом тектонічного розлому - в результаті дій підземних вод в тріщинуватих вапнякових породах.
В результаті верхня частина зводу обвалилася, утворивши величезний зал - який, згодом, був розділений натічними утвореннями на декілька залів.
За підрахунками фахівців Скельской печері декілька мільйонів років. Тут були знайдені кістки вимерлих тварин: лісового кота, кримського сайгака та ін
Скельская печера має три рівні і складається з кількох залів.Печера рясніє натічними формами - це білі вапнякові утворення, що містять кальцит, і натікання червонувато рожевого кольору з домішками заліза.
Перший майданчик Скельской печери називається камінний зал. Довжина другого залу, витягнутого з півночі на південь, становить 80 м, середня ширина - 10-18 м, висота досягає 25 м.
Стіни прикрашені численними натічними утвореннями. Є сталагнати, сталактити і  сталагміти. Тут знаходиться семиметровий сталагміт.

Кілька вертикальних колодязів глибиною 25-45 метрів з'єднують верхні зали з нижніми.

У нижніх вузьких галереях утворилися підземні озера, глибиною до 70 м і річки - вода до них надходить з Ай-петрінського плато, а саме з улоговини Беш-текне, що перекладається п'ять корит.
Ці печерні підземні річки і озера поряд з безліччю гірських струмків живлять Байдарське водосховище.
Печера занесена в книгу рекордів Криму, як найбільш заселена спелеофауной: павуки, ракоподібні (бокоплави і мокриці), ногохвостки, косарики, багатоніжки, комахи (двокрилі, жуки), ссавці (кажани).
В основному це ендеміки - істоти, що мешкають тільки в даній місцевості. Тут виявлено планктон, якого вже немає ніде на Землі.
Печера Скельская розташована 350 м над рівнем моря - в двох верхніх залах постійна температура +12 С., в нижньому залі наповнених водою температура +9 С., а води +8 С.

Скельская печера була відкрита в 1904 році. Печера стала пам'яткою природи в 1947 році.

У 2003 р. печера Скельская була обладнана для туристичних екскурсій. Загальна протяжність екскурсійного маршруту 260 м.


    фейсбук