Крим - не тільки найвідоміший курортний, а й спелеологічний центр. Саме тут у 50-і рр. XX в. зародилася сучасна спелеологія - наука про дослідження підземних просторів в земній корі, створених природою і людиною. Зараз налічується понад 27 типів таких порожнин. Вони зустрічаються у вапняках і в гіпсах, у вулканічних породах і в льоду, створюються при різних видах господарської діяльності (видобуток корисних копалин, військові, культові та інші цілі).
Крим знаменитий своїми карстовими порожнинами природного походження. Вони закладені в основному в верхньоюрських вапняках, складають Головну гірську гряду, хоча відомі також у крейдових і палеогенових вапняках Внутрішньої і Зовнішньої гряд Кримських гір і в неогенових вапняках Рівнинного Криму.
Станом на 1 січня 1997 р. в Криму відомо 877 різних карстових порожнин - колодязів, печер, шахт. Їх загальна протяжність становить 83,7 км, загальна глибина - 24,5 км, площа - 244,7 тис. м2, об'єм - 1,7 млн. м3. У своїй більшості (на 90%) це об'єкти, відкриті в 1958 - 1997 рр..
Отже, навіть у добре дослідженому Криму досі можливі географічні відкриття! Багато показників печер Криму заслуговують того, щоб бути внесеними кримську "Книгу рекордів". Отже, самі-самі...


    фейсбук