Вінниця відзначає день свого народження в 2-у суботу вересня!

Вінниця- місто в центральній частині України, центр Вінницької області. Розташований на берегах Південного Бугу. Через місто протікають невеликі річки Тяжилівка, Виннички і Вишенька. Засноване в 1355 році.

Ці зелені землі були заселені ще в давні часи. На нинішній території міста виявлено поселення скіфських і давньоруських часів. У 9 столітті тут селилися племена уличів і тиверців, які входили до складу Київської Русі. З часом цей край відійшов до Галицько-Волинського князівства.

Вінниця офіційно стала містом у 15 столітті, тоді ж було отримано магдебурзьке право. У 1569 році місто увійшло до складу Польші, а з 1598 року стало центром Брацлавського воєводства.

Важливим стимулом розвитку Вінниці стало будівництво в 1870 році поблизу міста залізниці Київ-Балта-Одеса. З 1914 року Вінниця - адміністративний центр Подільської губернії.

Справжньою гордістю міста є Арка в ЦПКіВ ім. Горького і Пожежна каланча в сквері ім. Козицького. Серед інших визначних пам'яток міста - Музей-садиба М.І. Пирогова, Будинок А.А. Брусилова, Будинок-музей М.М. Коцюбинського, комплекс релігійних і фортифікаційних споруд 17-18 століть. Недалеко від сучасного центру міста є старий єврейський квартал - Ієрусалимка. Нагадуванням про події Великої Вітчизняної війни стали руїни секретної резиденції Гітлера - «Вервольфу».

День міста у Вінниці проходить яскраво. Зазвичай святкування починаються з молебнів у храмах й покладання квітів до Меморіалу Слави у сквері Козицького. Вже потім жителі та гості міста можуть насолоджуватися різноманітними концертами, конкурсами та фестивалями…


    фейсбук