Vaccinium uliginosum -листопадний дуже розгалужений кущик родини брусницевих. Стебло прямостояче, округле. Листки цілокраї, ланцетні, зі споду сизо-зелені, з дуже виступаючими жилками. Квітки правильні, з білим або рожевим віночком, по 1-2 у пазухах листків. Плід - синя, з сизуватою поволокою ягода. Цвітуть у травні-червні. Плоди достигають у липні.

Поширення

Ростуть розсіяно на півночі Правобережного Полісся, подекуди у південній частині Полісся, в Карпатах у заболочених соснових і мішаних лісах, на торфових болотах.

Заготівля і зберігання

Використовують листя, зібране під час цвітіння рослини і ягоди. Ягоди використовують свіжими або сушеними. Сушать ягоди у печах або сушарках при температурі 40-55°. Зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності 2 роки. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Ягоди Б. містять вуглеводи (5,3-6,8 %), вітаміни С (до 28 мг% ), РР, каротин, лимонну, яблучну, щавлеву і бензойну кислоти, пектини (0,5- 0,6 % ), дубильні речовини, барвники, сполуки заліза і марганцю тощо. В листках знайдено дубильні речовини, флавоноїди (гіперозид, грайанотоксин, кверцетин-3-галактозид), безазотисті екстрактивні речовини (29,6-56,2 % ).

Фармакологічні властивості і використання

Ягодам властива протизапальна, жарознижувальна й загальнозміцнююча дія. Їх використовують як протицинготний, послаблюючий і глистогінний засіб, при порушеннях обміну речовин, гарячці, в комплексному лікуванні деяких видів анемій. З ягід готують соки, компоти, варення, вина, джеми, желе та муси. Відвар листя Б. використовують при діабеті, хворобах серця і недокрів'ї та як проносний засіб.


    фейсбук