У Криму відкрився Музей української вишивки

У Сімферополі відкрився Музей української вишивки. Музей названий на честь відомої кримської майстрині, Героя України Віри Роїк.

Музей української вишивки тематично поділений на три виставкові майданчики. В одній кімнаті розмістилися роботи учениць Віри Сергіївни. Другий зал має назву «Історія української вишивки», де експонуються предмети українського народного текстилю і вишивки двох останніх століть.

Третій виставковий майданчик - меморіальна кімната, де можна, власне, побачити роботи знаменитої майстрині. Тут представлені її найулюбленіші вироби — панно «Свято врожаю» та «Світанок». Крім того, за документами, нагородами, фотознімками можна простежити не лише її творчий шлях, а й ознайомитися з біографією та громадською діяльністю. В цьому залі частково відтворили і кімнату Віри Сергіївни, повідомляє «Урядовий кур’єр».

Як розповів син майстрині Вадим Роїк, створювати власну колекцію майстриня розпочала в 70-х роках минулого століття. У своїй книзі спогадів вона писала: «Я зрозуміла, що найбільш цікаві та суттєві для мене роботи потрібно залишати». Адже вона багато дарувала, багато купували музеї.

«Основна мета збирання колекції та численних виставок — залучити людей до української вишивки, — згадує слова своєї мами Вадим Роїк. — Найбільше вона її пропагувала у східних регіонах України».

Саме тому родина Роїків має надію, що цей музей стане центром народної творчості, де збиратимуться не лише вишивальниці, а й інші майстри. Тут проводитимуть заняття зі студентами — істориками, дизайнерами, етнографами, майстер-класи з навчання вишивці. «Мама мріяла про такий музей останні 20 років свого життя», — сказав пан Вадим.

Єдине, що його бентежить, — невеличка площа кімнат, де неможливо показати спадок вишивальниці. «Багато робіт я зберігаю вдома. Шкода, що їх не можуть побачити люди», — із сумом розповідає син майстрині.

Віра Роїк була переможницею багатьох українських та міжнародних конкурсів. Зростила 10 тисяч учнів та вишила понад 3 тисячі робіт, деякі з них прикрашають колекції понад 40 музеїв світу. Майстриня досконало володіла 300 видами вишивальної техніки. У 2006 році за видатний вклад у розвиток культури їй присвоєне звання Героя України.

 

 


    фейсбук