Схід України поступово перетворюється на Африку. І річ не лише в спекотному кліматі. Найбільшу тамтешню річку - Сіверський Донець - заполонили екзотичні рослини Чарівні пістії.

Як повідомляє ICTV, поряд - професорські дачі. Саме вчені з харківських вишів і звернули увагу на дивне явище: рослина, яка досі проростала лише в Австралії, Африці, та Південній Америці, тепер комфортно почувається в помірно-континентальному кліматі. Більше того, розмножується із загрозливою швидкістю.

 

«Я вражений величезною біомасою, яку ми спостерігаємо в Донці. Протягом кількох днів ми бачимо просто суцільний потік рослин», - дивується директор науково-дослідного інституту біології ХНУ ім. Каразіна Анатолій Божков.

Звичні практичні заняття студенти університету тимчасово відкладають задля вивчення унікального явища. Кажуть, пістію зазвичай використовують для краси в акваріумах та приватних озерцях, а випадково потрапивши до річки - за рік рослина може покрити майже всю поверхню води.

«Нова рослина починає розвиватися так званими розетками. З одної квітки, десятків представників цього виду, вона може заселитися по всій річці», - пояснює студент 1-го курсу біологічного факультету ХНУ ім. Каразіна Віктор Ковальов.

Чарівна пістія виявилася справжнім хижаком, переймаються ботаніки. Через неї зменшується вміст кисню у воді. А ковдра, утворена нею, закриває сонце для підводних тварин і рослин.

«Практично зник один вид ряски – ряска горбата, якої взагалі-то було багато. Практично зникла сальвінія плавуча з водяних папоротей», - констатує доцент кафедри ботаніки ХНУ ім. Каразіна Олег Горбулін.

Окрім того, рослина може стати розсадником різних вірусів.

«Якщо там почнеться розмноження організмів, можуть бути серйозні наслідки не тільки для риби – і для людей, які користуються водою з Донця, і для людей, які купаються в Донці», - застерігає доктор біологічних наук, імунолог Олена Клімова.

Позбутися пістії допомогли б бегемоти - це їхня улюблена їжа, однак їх у наших широтах наразі немає, жартують вчені. Тож надія лише на свиней, яким теж до смаку рослина, і на холодну зиму - пістія гине при температурі нижчій за +10 градусів.

 


    фейсбук