У Музеї грошей Національного банку України сьогодні відбулася презентація пам’ятних монет, уведених в обіг Національним банком України з 20 до 22 серпня цього року, “Українська вишиванка”, “Визволення Харкова від фашистських загарбників” та “Чемпіонат світу з художньої гімнастики”.

“Пам’ятні монети “Українська вишиванка” номіналами 5 та 10 гривень Національний банк України увів в обіг 20 серпня цього року напередодні Дня Незалежності України, бо вишиванка є уособленням нашої національної самобутності, вона є символом історичної пам’яті, краси та добробуту, родючості землі, щедрості та гостинності українського народу”, -йдеться у прес-релізі НБУ.
Науковий співробітник Національного музею українського народного декоративного мистецтва Валентина Тищенко розповіла про давню історію вишиванки: “З давніх-давен насамперед як оберіг вона захищала людину від усього поганого. Усе у вишивці має значення та зміст – колір ниток, розташування фігур, символів та знаків, порядок розміщення всіх елементів, сюжет та конструктив малюнка. Сучасна українська вишиванка ? результат унікальної духовно-матеріальної еволюції нашого народу”.
Тематика пам'ятних монет, які карбує Національний банк України, надзвичайно різноманітна: випускаються монети, присвячені видатним особистостям та подіям, пам'яткам української історії, на підтримку міжнародних програм тощо. Уже введено в обіг близько 600 найменувань пам'ятних монет України.
Придбати пам’ятні монети можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.


    фейсбук

    Останні матеріали