За словами наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства НАН України Дмитра Павлjва, імовірно, це рідкісне поховання може належати лужицькій культурі.

 

- Ще минулого року, навесні і восени, львівські археологи на території Мостиського та Яворівського району проводили розвідувально-археологічні роботи, - розповідає Дмитро Павлов. - І ось під час розвідки ми і наткнулися на похоронну урну, великий глиняний горщик, в якому були спалені кістки, накритий такою ж глиняною мискою. А поруч були залишки інших похоронних посудин. Ми припустили, що знайшли кремаційний могильник, якому не менше трьох тисяч років.

- Де саме ви виявили стародавнє кладовище ?

- За селом Оселя на Яворівщині. Там є великий піщаний пагорб, де місцеві набирають для господарських потреб пісок. Ось там-то ми і побачили фрагмент горщика - урни. Він був досить великим, висотою приблизно 50 см. Судячи з розмірів похоронної урни - горщика, можна припустити, що тут було якесь колективне поховання: померлих спалювали, а попіл і останки складали в такі глиняні горщики і ховали в могильниках .

Іноді в такому великому горщику, за словами археолога, могли знаходитися всередині і горщики поменше. У них родичі покійного зазвичай складали бронзові речі, які давали " в дорогу" на той світ. Але точніше про ці знахідки скажуть антропологи.

На думку Дмитра Павлова, виявлені предмети і поховання представляють, швидше за все, культуру землеробського і скотарського народу. Такі племена займали досить великі території в Польщі, Східній Німеччині, Словаччині, Чехії, а також мешкали вони і в Західній Україні. Зокрема, на території Яворівського, Сокальського та Мостиського районів. Велике поселення представників цієї культури археологи нещодавно виявили в селі Грушів на кордоні з Польщею.

 

Зараз наукові співробітники займаються реконструкцією похоронної урни

Джерело:  lvov.kp.ua


    фейсбук