Осіння пора – чудовий час для прогулянки українськими Карпатами, де можна злитися з неймовірною природою і сповна насолодитися шумом гір, чистою джерельною водою та відпочити від метушливого життя сучасної людини.

Для мене відпочинок в Карпатах асоціюється з походом в дикі місця, де не ступала нога людини, і хоч таких місць в українських Карпатах не так багато, все ж є маршрути, де ймовірність зустріти іншу людину доволі низька.

Хочу поділитися досвідом свого підйому до озера Несамовите, яке розташоване високо в горах і має завжди холодну воду. Оскільки йти до нього майже 8 кілометрів постійного підйому в гору, то найкраще робити це восени, коли можна підійматися і не страждати від спеки. До того ж осінь в Карпатах – це неймовірні кольори, які ви навряд чи зустрінете у іншому місці.

Як піднятися на озеро Несамовите

Несамовите, попри свою грізну назву, насправді невеличке озеро, що розташоване на висоті 1750 метрів над рівнем моря. Добратися до нього можна з туристичної бази Заросляк (звідси починається підйом і на Говерлу). Для більш-менш тренованої людина сам підйом може розтягнутися до 3 годин, а недосвідчений турист може витратити на підйом до 6 годин – це варто пам’ятати, щоб правильно розрахувати час.

Сам дорога дуже гарно маркована, тож збитися зі шляху можна лише у випадку густого туману. Спершу ви йтимете дорогою, по якій навіть їздять автомобілі, але не варто розслаблятися, адже попереду буде дуже різна дорога, а місяцями вона буде дуже і дуже крутою.

Що взяти з собою в осінні Карпати

Перше, що варто пам’ятати, так це те, що речей має бути обмаль, але їх має бути достатньо. З кожним кроком, що ви робитимете підіймаючись у гори, ви відчуватимете  усе більшу важкість від своєї ноші, тому вона має бути максимально легка.

Що взяти в гори восени:

  • Вода – попри те, що там всюди будуть бити джерельця, де можна набрати води – вода має бути у вас постійно, адже ризик зневоднення дуже високий, а це вже небезпечно для життя.
  • Шоколад – навіть маленький шматочок додасть вам сил та енергії, тож завжди варто взяти з собою кілька плиток. І не тяжко, і результативно.
  • Сірники – хоча вогонь не найкраща ідея в горах, а особливо у заповіднику, але за певних обставин розкладене багаття може врятувати ваше життя. Однак, рятуючи своє життя, пам’ятайте про безпеку, щоб не створити пожежу і забрати життя невинних тваринок.
  • Змінний одяг. Не найпотрібніша річ, але восени краще взяти якусь теплу річ, адже Карпати дуже непостійні і чудова ранкова погода може перетворитися на зливу чи навіть сніг за дуже короткий проміжок часу.
  • Дощовик. Що б я точно порадив взяти усім туристам, так це дощовик. Особисто мене він не раз виручав при різкій зміні погоди. Адже важко насолоджуватися чудовим краєвидом, коли ви промокли і замерзли.

Також хочу поділитися ще одним чарівним місцем, про яке ви можете почитати за посиланням. Де поєднанні чарівність осінніх Карпат та комфорт сучасного помешкання.


    фейсбук