З настанням теплих днів все більше тягне на свіже повітря… Це чудова нагода провести вихідний в родинному колі чи в компанії друзів, граючи у веселі ігри і, звісно ж, смажачи шашлики…

Існує безліч рецептів. Смак шашликів залежить від якості м’яса, спецій, маринаду і навіть дров. Найкраще смажити їх на дровах з вишень або інших фруктових дерев. Але також підійдуть вільхові, дубові та березові.

 

Вибираючи м’ясо потрібно звернути увагу на наявність у ньому прожилок жиру, адже саме це робить його соковитим. Можна приготувати шашлик з баранини, свинини, яловичини, курятини. Найкраще використовувати свіже м’ясо, морожене не годиться.

 

Розкладати багаття слід на відкритих ділянках поблизу води, використовуючи старі кострища або витоптані майданчики. Готуючи місце для вогнища, необхідно зняти на обраній ділянці дернину або розчистити її, звільнивши від сухого листя та дрібних гілок. Не можна розпалювати багаття під деревами, на смолистих пнях і корінні, яке виступає на поверхню грунту. Ні в якому разі не можна розкладати вогонь на ділянках порослих сухим очеретом, високою травою, мохом, на торф’яниках, у хвойних насадженнях. Перед тим, як іти додому, багаття необхідно залити водою та засипати землею.

І, нарешті, головне запитання: Де???

В Києві на сьогоднішній день нараховують 127 парків, але навіть серед такого розмаїття важко зробити вибір, адже з 2011 року, за наказом президента України, розкладати вогонь заборонено. Тож потрібно шукати місця для «легального» пікніка. Для уникнення проблем краще мати при собі власний мангал.

Парк "Партизанської слави"
Улюблене місце для пікніка в Києві жителів Харківського масиву та Позняків. Тут є кілька спеціально обладнаних місць для приготування шашлику, але їх кількість незначна. Плюсом є те, що в парку є озеро навколо якого можна дуже зручно розміститися. До парку можна доїхати від ст. м. "Лісова" трамваєм № 29 до зупинки "Парк партизанської слави", на авто - від Ленінградської пл., за мостом через ж/д - ліворуч, за Дарницьким вокзалом - направо, їхати по вул. Ялтинській, парк буде ліворуч. Або ж просто вийти на ст. м. "Червоний хутір".

Офіційна пікнік-зона у Києві - "Виноградар"
На сьогодні тільки ця лісопаркова зона на масиві Виноградар носить звання офіційного місця для пікніка в Києві. Тут ви можете вибрати одну з понад десяти альтанок і зайняти мангал. Великим мінусом цього місця є його популярність. Охочих відпочити тут дуже багато, тому займати місце для пікніка дуже важко. Пікнік-зона знаходиться в лісопарку "Виноградар" на перетині вул. Косенко, пр. Гонгадзе та пр. Свободи. Вхід - неподалік від місця, де пр. Свободи впирається в ліс. До лісопарку "Виноградар" курсує маршрутне таксі № 26 ("Нивки"), № 25 ("Петрівка"), № 24 ("Мінська").

"Жуків" острів
"Жуків" острів, до недавнього часу, вважався надзвичайно мальовничим місцем у Києві, до якого не дійшли забудовники. Але, нажаль, будівництво на місці, яке вважається заповідником, все ж розпочалося. Та відпочинок на природі тут ідеальний, тим більше, що на "Жуковім" острові є і обладнані місця для вогнищ, і старі альтанки, і Дніпро із зручними пляжами. Крім того, сюди можна прийти на звичайну прогулянку. На "Жуковім" острові є занедбане "сталінське метро", яке будувалося в 30-х роках. Зараз 600 метровий тунель вже напівзатоплений, проте побачити його на власні очі варто.

Єдиним мінусом "Жукового" острова є незручна транспортна розв'язка. Доїхати сюди можна хіба що на власному авто. Також, проїжджаючи через місцеве КПП, з вас можуть попросити плату за в'їзд. Вона не є стабільною і змінюється щорічно. Їхати по Столичному шосе в бік Конча-Заспи. Після мосту повернути на 180 градусів і проїхати в зворотному напрямку до найближчого повороту направо. Проїхавши 500 м, ви побачите перед собою КП "Жукового" острова.

Ставок "Дідорівка"
Одне з наймальовничіших місць для пікніка в Києві - ставок "Дідорівка" і його околиці. Тут ви можете замовити альтанку на 10-20 осіб з мангалом на березі озера всього за 200-300 грн. Тут же можна придбати дрова за окрему плату. Якщо ви все ж хочете заощадити, то беріть з собою власний мангал і вибирайте шашликова місце в околицях озера, яке знаходиться в Голосіївському лісі. Крім озера Дідорівка, в Голосіївському лісі також популярні зони відпочинку "Голосіївська балка" та "Букова". Їхати сюди з проспекту Науки направо, на вул. Блакитного, на розвилці - ліворуч, на вул. Генерала Родимцева, їхати до кінця вулиці.

Бажаючим відпочити в більш спокійних місцях радимо виїхати на пікнік за місто… Це може бути Буча, Ірпінь, Вижгород, Лебедівка, Біличі, Пуща-Водиця, Ворзаль і безліч інших красивих та мальовничих місцин неподалік Києва…


    фейсбук