У Криму мало ювелірних каменів. З прозорих самоцвітів знайдені одиничні екземпляри аметисту і гірського кришталю, у ряді місць на Південному березі зустрічаються "кримські діаманти". Трішки довший список кольорових каменів, що включає сердолік, агат, онікс, плазму, опал, парчеву яшму, гагат і деякі інші. Однак цих мінералів так мало, що ніколи не виникала необхідність у підрахунку їх запасів і промисловому видобутку. Разом з тим, кримські кольорові камені надзвичайно цікаві для професіоналів-геологів і любителів мінералів.

Найвідоміший і найпопулярніший ювелірний камінь Криму – сердолік (карнеол). Це напівпрозорий до непрозорого скритокристалічний кремнезем, пофарбований оксидами і гідроксиду заліза в різні відтінки червоного кольору. Іноді поступово переходить у червонобурий до Каштаново-коричневого (сардер). В тонких краях просвічує, твердий, добре полірується. Зустрічається в округлих порожнечах вулканічних порід, мінеральних жилах і гніздах на Карадагу. Значно рідше трапляється на мисі Фіолент, в межиріччі Альми і Бодрака. Вимитий з корінних виходів сердолік потрапляє в прибережну смугу Чорного моря у вигляді гальки на пляжі селища Коктебель, між мисами Хамелеон і Меганом, а в Західному Криму – в обширну смугу від с. Піщаного до Євпаторії.
Здавна кримські художники-каменерізи використовували місцевий сердолік для виготовлення витончених ювелірних виробів. Є версія, що з нього вирізаний знаменитий пушкінський перстень-талісман. Ювелірні прикраси з кримського сердоліку іноді можна купити в магазинах Сімферополя, Ялти і Коктебеля.

 


    фейсбук