Листопадний густий кущ родини розових, заввишки 0,5—2 м. Листки чергові, черешкові, еліптичні, загострені, по краю пилчасті, зверху темно-зелені, зісподу - світліші. Квітки двостатеві, правильні, 5-пелюсткові, білі або рожеві, в щитковидних суцвіттях. Плід — яблуковидний, кулястий, чорний, соковитий, 6-15 мм у діаметрі. Цвіте у травні - червні. Плоди достигають у серпні - вересні.
Поширення
Походить з Північної Америки. На території України вирощують як плодову, лікарську й декоративну рослину.
Сировина
З лікувальною метою використовують плоди, які збирають у вересні - жовтні. Використовують свіжими або сушать, Сушіння проводять на відкритому повітрі або в сушарках при температурі 40-50°. Сушені плоди відпускають аптеки.
Хімічний склад
Плоди містять 5-6 % фенольних сполук (флавоноїди і фенолокислоти), до 2,5 % пектинових речовин, цукри (4,6-9,4 % ), фенолкарбонові кислоти, фолієву кислоту, рибофлавін, нікотинову кислоту, токоферол, аскорбінову кислоту.
Фармакологічні властивості і використання
Рослина має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, капілярозміцнюючі, сечогінні й жовчогінні властивості. Плоди або сік з них зумовлюють гіпотензивну та спазмолітичну дію як в умовах експериментальної гіпертонії, так і у хворих на гіпертонічну хворобу. Завдяки вмістові в плодах фенолкарбонових кислот і йоду їх застосовують у комплексній терапії тиреотоксикозу. В клінічних та експериментальних умовах встановлено, що плоди горобини виявляють помітний активізую-чий вплив на систему гемостазу, тому їх застосовують при різноманітних патологічних зрушеннях у системі згортання крові, зокрема, при геморагічних діатезах, і кровотечах різного походження. Ефективна Г. ч. при атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах, променевих ураженнях і алергічних станах, при порушеннях, зумовлених застосуванням антикоагулянтів. Останнім часом з'ясовано, що листя Г. ч. містить речовини, які мають здатність поліпшувати роботу печінки, сприяти утворенню й відтокові жовчі.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО - відвар плодів (20 г сухих плодів на 200 мл окропу) по півсклянки 3-4 рази на день; свіжі плоди або сік приймають по 50—100 г тричі на день. Лікування соком і плодами Г. ч. ПРОТИПОКАЗАНЕ при схильності до гіперкоагуляції крові, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки та при гіперацидному гастриті.