чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

НЕТОПИР ЗВИЧАЙНИЙ

НЕТОПИР ЗВИЧАЙНИЙ

Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)

Таксономічна належність
Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Руко¬крилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). Один з 30-ти видів. Один з 4 -х видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду
Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні
Європа від пд. до близько 61° пн. ш., деякі райони пд.-зх. Азії та пн. Африки. В Україні — всюди.


Чисельність і причини її зміни
Звичайний на Закарпатті, нечисленний на Поліссі та в Лісостепу, Рідкісний на Поділлі, у поясі листяних лісів Карпат і Криму. У степовій частині країни — дуже рідкісний у виводковий період і звичайний — під час міграцій. Причинами змін чисельності є трансформація кормодобувних біотопів (фрагментація середовища існування) і місць поселення (вирубування дуплистих де¬рев, модернізація старих будівель), збіднення кормової бази внаслідок використання пести¬цидів, чинник непокою виводкових колоній.


Особливості біології та наукове значення
Перелітний вид. З'являється в березні — на початку квітня. Селиться в населених пунктах і прилеглих ділянках, у парках і лісах. Вивокові колонії (20-250, рідко — до 500 самок) — у будинках (у щілинах, на горищах, під дахом), дуплах зі щілинним льотком, розколинах стовбура, під корою дерев, у тріщинах скель. Даль¬ній мігрант. Гібернація триває від середини листопада до березня — початку квітня. Зимує в печерах, розколинах скель, підвалах. В Україні зимовища виявлені в Криму і на Закарпатті (в щілинах будівель). Вилітає рано, відразу після заходу сонця. Полює як на від¬критих ділянках, так і в кронах дерев, уздовж лінійних структур: краю лісу чи великих га¬лявин, лісових доріг, берегів водойм, а також навколо поодиноких дерев і під вуличними ліхтарями. Живиться комахами.


Морфологічні ознаки
Хутро на спині темнокоричневе, іноді з червонуватим або золотистим відтінком. Черевце світліше. Літальна перетинка темна. Вуха темні, заокруглені, лише трохи довші, ніж ширші. Козелок витягнутий, з округлою верхівкою. Вели¬кий палець коротший, ніж ширина зап'ястка, виміряна на складеному крилі. П'ятий палець кисті довжиною близько 40 мм. Нижня третина спинного боку міжстегнової перетинки вкрита шерстю, натомість уздовж нижньої частини гомілки — оголена. Друга фаланга 3-го пальця крила довша, ніж третя. Довжина тіла: 32-49 мм, вуха: 7-13 мм, козелка: 4-5,5 мм, передпліччя: 26-34 мм, вага: від 3 до 9,2 г.


Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Вид занесено до Червоного списку МСОП, EUROBATS та ІІІ додатку до Бернської конвен¬ції. Для охорони популяцій важливим є збере¬ження старих лісів з дуплистими деревами і лінійних структур (лісосмуг, насаджень уздовж дороги, лісових доріг) між місцями поселення та полювання, заборона господарських робіт у місцях поселення виводкових колоній з трав¬ня до вересня. Охороняється на території' всіх об'єктів природно-заповідного фонду.


Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Абелєнцев та ін., 1956; Крочко, 1967, 1992; Волошин, Башта, 2001; Дулицкий, 2001; Загороднюк, 2001; Заго-роднюк, Петрушенко, Пилипенко, 2002; Негода, 2002; Башта, 2004а, 2004б; Bashta, 2004; Башта, Потіш, 2007.

Автор: А.-Т. В. Башта Фото: А.-Т. В. Башта

Україна туристична

загрузка...

загрузка...