Нижче Каховської греблі Дніпро тече двома великими рукавами - головним руслом і протокою Козак, між якими розташована заплавна частина пригребельної ділянки - Козацький острів. Заплава пригребельної ділянки багата озерами, з'єднаних між собою протоками в єдину водну систему. Деякі з них після спаду паводкових вод залишаються ізольованими. Ширина заплави сягає 6-8 км.

Русла Дніпра та його протоки майже прямолінійні, без крутих звивин. Звивистість русла властива лише деяким протоках пригірлової ділянки, які прорізають пойму в поперечному напрямку. Мілководні перекати й коси відсутні, дно рівне. Схили берегів рівномірно і круто йдуть під воду. У зв'язку з цим ложа русел Дніпра і його проток коритоподібного. Швидкість течії в них з просуванням до гирла річки сповільнюється. Вона збільшується лише в період повені. Донні відклади біля берегів мулисті, іноді і глинисті. Місцями дно всіяне черепашником. Береги й значна частина прибережних ділянок річки заростає водно-болотною рослинністю.

Нижче м. Херсона починається дельта Дніпра. Вона розташована в низькій піщаній долині шириною до 10 км, зайнятої плавнями, які представляють собою ряд розділених рукавами і протоками островів, вкритих рослинністю і заливаються під час повені. Розгалуження річки починається відразу ж у Херсона. Спочатку від неї відходить вправо рукав - річка Кошова, потім Дніпро ділиться на Вільховий і Старий Дніпро, а останній розгалужується на північне і південне річище. Потім всі три основні рукави знову з'єднуються в одне русло, яке нижче поділяється на три рукави - Рвач, Бакай і Серединку.

У Дніпровський лиман Дніпро вливається зазначеними трьома протоками і багатьма дрібними. У дельті розташовані озера різних розмірів. В результаті скорочення стоку води з Каховського водосховища частина дельтових озер все більше міліє. Так як надходження води в нижню частину Дніпра залежить від скидання її з Каховського водосховища, чітко вираженого паводку в дельті в даний час не спостерігається. При нагінних вітрах солонуваті води з Дніпровського лиману поширюються на значну відстань.

В даний час в нижній течії Дніпра і в його дельті постійно мешкають або тимчасово заходить більше 70 видів риб. З них найчастіше зустрічаються пузанок, тюлька, щука, тарань, головень, бобирец, язь, червоноперка, жерех, вівсянка, лин, уклея, густера, лящ, рибець, чехоня, гірчак, карась, сазан, щиповка, в'юн, сом, колючка , морські голки, атерина, сонячна риба, судак, окунь, йорж, бички. Прохідні риби, зокрема осетер, білуга, севрюга, оселедець, зустрічаються дуже рідко. Іноді тут виловлюють також подуста, білоглазка, синця, річкового вугра, кефаль, берша, перкаріну, носаря, глосит.

 


    фейсбук