Довжина річки - 219 км. Вона утворюється від злиття двох невеликих степових річок - Чингул і Куркулак. Трохи нижче в неї впадає річка Токмак - найбільша ліва притока. У середній течії Молочна приймає кілька лівих пересихаючих приток - Крульшан, Юшанян і Арат. З правого боку приток немає, тут є ряд ярів і сухих балок. Правий берег - високий і крутий, порізаний ярами, лівий - низький і пологий. Висота берегів не перевищує 1-2 м. Ширина русла - 15 м. Влітку воно нерідко пересихає. Вода зберігається в озерах і плесах, сильно зарослих очеретом, очеретом, рогозом, осокою. У літній період вони з'єднуються невеликими струмками.

Навесні талі води наповнюють русло річки. З ними вноситься велика кількість частинок грунту і рослинних залишків, що осідають на дно. В результаті цього в руслі багато мулистих відкладень. Пригирлова частина річки та її заплава заболочені.

У верхній ділянці річки Молочної живуть лише вівсянка, піскар, щиповка і бичок-пісочник, в середньому, крім зазначених риб, досить численні плотва, краснопірка, лин і карась, рідше зустрічаються щука, лящ, уклея, сазан і окунь. У нижній ділянці чисельність названих риб збільшується, зрідка ловиться судак. У Молочному лимані видовий склад риб поповнюється за рахунок тих з них, які заходять з Азовського моря (якщо зв'язок лиману з морем не порушується).

 


    фейсбук