КОРОП. Cyprinus carpio L. Короп — одна із найвідоміших і найцінніших риб не тільки серед видів однойменної родини, а й інших родин. Така популярність його пояснюється тим, що в нього смачне й поживне м'ясо. Він невибагливий до вмісту кисню у воді, що має велике значення при вирощуванні й під час перевезень живим на значні відстані. У зв'язку з цим короп давно привернув увагу людини, і вже майже 5 віків розводиться у ставках. Добором, а потім і внаслідок селекційної роботи з дикого коропа виведено кілька одомашнених порід, пристосованих до певних кліматичних зон.

Зовнішній вигляд коропа майже всім відомий. Тіло в нього товсте, середньої висоти, відносно видовжене. Спинний плавець довгий. У спинному й анальному плавцях є тверді, пилкоподібно загострені промені. Голова велика, рот нижній, з верхньої губи звисають дві пари вусиків. Тіло вкрите великою лускою. Спина чорнувато-зелена, боки й черево жовтуваті або золотисті. Будова тіла й забарвлення свідчать про те, що короп — придонна риба. Проте він може підніматись і до поверхні води. Тримається табунами, великі особини живуть поодинці.

Короп водиться в річках, озерах, водосховищах, де обирає тихі, стоячі або повільнотекучі води з твердим глинястим, злегка замуленим дном. У пониззях річок, що впадають у Чорне море, він освоює і солонуваті води. Тут живуть дві форми: та, що живе постійно, і напівпрохідна.

Починає нереститися короп на третьому-четвертому році життя. Ікру самки відкладають за три прийоми, тому тривалість нересту — один-два тижні. Самки залежно від віку випускають від 90 тис до 1,7 млн. ікринок. Найінтенсивніший нерест відбувається при температурі води 18—20°. Для нересту плідники збираються на мілких місцях, укритих рослинністю. Вони поводяться надзвичайно збуджено, втрачають обережність. Нереститься короп найчастіше на світанку після теплих, тихих ночей.

Тривалість ембріонального розвитку коропа при температурі води 15° близько 5 діб, при 20° — близько 3 діб. Довжина личинки, яка тільки залишила оболонку ікринки, трохи більша 4 мм. До розсмоктування жовткового міхура личинка прикріплюється до рослин. Через півтора тижні вона починає ЖИВИТИСЯ планктонними рачками. Коли довжина личинки досягає близько 20 мм, вона переходить до живлення придонними організмами. Так живляться й дорослі коропи. Вони споживають і рослинні й тваринні організми, зокрема молюсків, червів, разків, личинок комах.

Короп росте досить інтенсивно. У трирічному віці довжина самця буває у середньому 32 см, самки — 38 см, маса відповідно може становить 1400 і 1600 г. Із збільшенням віку коропа його маса зростає інтенсивніше, ніж довжина тіла. У водосховищах Дніпра інколи бувають коропи, довжина тіла яких перевищує 90 см, а маса— 12 кг.


    фейсбук