Місто обласного підпорядкування, розташоване на захід від обласного центру в степовій зоні. Від Новогродівки до Донецька 49 кілометрів. Через місто проходить залізнична дорога Донецьк — Кривий Ріг, на заході — розвинений вузол залізничних колій до міст Селидового, Українська, Курахового.
Населений пункт Новогродівка виник у 1939 році у зв’язку з будівництвом шахти «Новогродівська» №1. На будівництво з усіх навколишніх районів (з Гришиного, Димитрова, Желанної, Очеретиного) з’їжджалася молодь. Як гриби, з’являлися житлові мікро-райони. З надзвичайною швидкістю зростали і виробничі потужності, і незабаром виникла ще одна шахта — «Новогродівська» №2.
Під час Великої Вітчизняної війни містечко, яке тільки зародилося, було зруйноване. У 1943 році після його визволення від загарбників розвернулися будівельно-відновлювальні роботи.
У 1958 році молодий населений пункт Гродівка Указом Президії Верховної Ради України був перейменований у місто Новогродівка районного підпорядкування. Воно увійшло до складу Селидівської райради, а з 1963 року — до Селидівської міської ради. І тільки у 1992 році Новогродівка стала містом обласного підпорядкування.
Сьогодні промисловий комплекс міста представляють чотири діючих підприємства двох галузей — вугільної і машинобудівної: дві шахти, збагачувальна фабрика та ЗАТ «Машзавод» з виробництва товарів народного споживання.
У галузевій структурі промислового виробництва найбільша питома вага належить вугільній промисловості, тому економічне становище вугільних підприємств визначає стан економіки міста. На шахтах міста видо-бувається енергетичне вугілля. їхня виробнича потужність складає 1570 тисяч тонн на рік. Загальна чисельність працівників, зайнятих на вугільних підприємствах, становить 5,5 тисячі осіб.
Машинобудівну галузь представляє ЗАТ «Машзавод», який посідає одне з провідних місць у виробництві опалювального облад-нання в Україні. Тут протягом 2006 року розроблено 14 моделей-новинок. Постійна орієнтація на потреби споживача, безперервне удосконалення продукції з метою підвищення ефективності і якості допомагають заводу залишатися лідером на ринку. Гарні технічні характеристики, сучасний дизайн і доступні ціни на продукцію заводу імпонують вимогам споживачів автономних систем опалення.
Здоров’я новогродівців оберігають міська лікарня і станція швидкої медичної допомоги. У лікарні є стаціонар на 130 ліжко-місць, поліклінічне відділення з трьома корпусами і денний стаціонар при поліклініці.
У місті діють 4 загальноосвітні школи, позашкільний Дім дитячої творчості та 6 дошкільних закладів. Четверта частина населення Новогродівки — діти віком до 17 років, з яких майже 2 тисячі — школярі і понад 600 — діти, які відвідують дошкільні заклади.
Для дітей, які прагнуть до мистецтва, працює дитяча музична школа. Дорослі й діти мають можливість відвідувати дві новогродівські бібліотеки. Культурне життя міста представлене також палацом культури імені 40-річчя Жовтня та міським клубом «Угольок».
Понад 4 тисячі новогродівців беруть участь у спортивних заходах. Для цього тут функціонують стадіон, 3 спортивних зали, 6 спортмайданчиків і приміщення для спортивно-оздоровчих занять. Упродовж декількох років доброю традицією для новогродівців стало проведення крос-забігів, присвячених героям Чорнобиля, і міські чемпіонати з футболу. Футбол у Новогродівці розвивається досить серйозно: тут реконструюється стадіон «Шахтар», будуються 2 футбольні поля. У планах, розроблених разом із футбольним клубом «Шахтар», організація дитячої спортивної школи.


    фейсбук