Це велика гарна тварина з родини оленевих. Лось має порівняно короткий тулуб, дуже довгі ноги, висота у плечах може сягати 180 см. Загальна маса дорівнює 400 кг і навіть більше. Лосі вкриті чорно-бурою шерстю. У самців на голові лопатоподібні роги з чисельними відростками, які вони скидають у грудні-січні. У самок рогів немає. Гон проходить восени, у серпні-вересні і триває місяць, або трохи більше. Лосиха приносить одного, інколи двох телят.

Лось — типовий мешканець лісів. Найкращі для нього угіддя — це молоді листяні ділянки лісу, чагарникові зарослі, старі заростаючи ділянки горілого лісу, лісовирубки, заплавні ділянки річок, де багато порості верби. Живляться лосі головним чином трав’янистими рослинами, листями чагарників та дерев. У багатосніжні та морозні дні їдять і сіно. За добу звір може з’їсти від 10 до 12 кг кормів. Харчується лось у сутінках та вночі.

При достатній кількості в мисливських угіддях на нього проводиться полювання.

Проводився навіть відстріл лося на експорт. На жаль, нині популяція виду в області скоротилась до критичного рівня і дорівнює 310 голів, але деякі фахівці вважають цей показник завищеним. Полювання на лося в області не проводиться кілька років, але його чисельність продовжує щороку зменшуватися.

 


Останні матеріали