День міста в Дублянах відзначають 10 травня!

Дубляни — місто Жовківського р-н. Львівської області. Перша згадка про Дубляни датується 1468 р. Назва міста походить від дубових лісів, яких було багато в цей час в цій місцевості.

Дубляни належали до Львівського повіту, 8 км на пн.-сх. від Львова. Парафія греко-католицька була в Малехові, римо-католицька у Львові. В селі була однокласна школа, сільськогосподарська школа і регіональна практична школа господарських наглядачів. Село Дубляни було власністю Галицького господарського товариства.

Школу господарських наглядачів заснувало господарське товариство, від 1 січня 1878 року вона перейшла під управління регіонального уряду. Через погане фінансове забезпечення, школа мала низький матеріальний рівень. Після переходу на державне фінансування, стан школи покращився. Студенти жили по хатах селян. У 1919 перетворена на аграрний факультет Львівської Політехніки з польською викладовою мовою. З 1930 по 1933 рік в м. Дубляни на агрономічному факультеті навчався Провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера.

День міста в Дублянах проходить насичено. Влаштовуються концерти, конкурси, різноманітні виступи та фестивалі.


    фейсбук