Львівські майстри повертають до життя унікальне 300-літнє Розп'яття

Львівські майстри повертають до життя унікальне Розп’яття — вівтар Вірменського собору. Кожен «камінь» - вирізьблений з дерева. Їх у вівтарі чверть тисячі. До реставрації кожен елемент вівтаря був покритий шаром фарби, пилюки та воску.

 

«Вона кілька разів горіла, залишки свічок, коли якась бабця залишала свічку з добрими намірами, а вона спричиняла пожежу, і це все обгорало», - каже реставратор Олексій Лозинський, повідомляє ICTV.

Вівтар, якому понад 300 років, вичищають від напилення історії 8 майстрів. Фігуру Ісуса на хресті відновили першою. Нині працюють з камінням фону вівтаря.

Ще у майстернях скульптури Богородиці та Марії Магдалини. За часів СРСР у них відбили голови. Реставратори відновили їх за давніми світлинами. Спершу думали розмістити вівтар у музеї, але вирішили увесь комплекс Голгофи повернути у Вірменську церкву.

«Всі звикли, що цей вівтар є тут. Тим більше в будинку, до якого він примикає, навіть є ніша, спеціально, де той вівтар мав би бути. Тобто повертається на своє місце», - каже начальник управлiння охорони iсторичного середовища Львiвської мiської ради Лілія Онищенко.

Реставрація Голгофи Вірменського собору Успіння Богородиці тривала 6 років. Вівтар був у подвір'ї храму, який вірмени, що оселились у Львові, збудували ще в14-му столітті. Нині давня споруда затиснута посеред новішої забудови часів Австро-Угорщини та Польщі.

«Львівський синтез. Стара частина храму, вона дуже типова для вірменських соборів, такі храми ніде більше не зустрінеш, але вже ця частина, то не вірменський стиль, то європейський», - каже настоятель Вірменського собору отець Тадеос Геворгян.

Синтезом вірменського і європейського мистецтва є Голгофа Вірменського собору. Тут поєднані західні мотиви розпису з традиційними для вірмен елементами та камінням, закладеним у фундамент вівтаря.

Нині фахівці завершують реставрацію та монтують Розп’яття. А вже за кілька тижнів духовна пам’ятка вірмен Львова постане у своїй величі.

 


    фейсбук