У Східній Європі немає аналогій архітектури печерного монастиря на Сватівщині

Фахівці Інституту археології НАН України підтвердили унікальність печерного монастиря в Сватівському районі Луганської області. Вчені відзначили, що його архітектура і наскальні зображення не знаходять аналогій не тільки в регіоні, але і у всій Східній Європі.

Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної ради.

У висновках наукового звіту, проведеного співробітниками Інституту археології Національної академії наук України, зокрема, зазначено: «підземний монастир біля с. Преображенне входить до кола печерних християнських старожитностей басейну Дону та Сіверського Дінця, однак його архітектура та наскельні зображення не знаходять повних аналогій у галерейних монастирях не лише окресленого регіону, але й Східної Європи. Саме тому його вивчення та збереження має виключне значення для історії краю».

 

У своєму висновку експерти Інституту археології підтвердили, що в історії створення Преображенського монастирсько-печерного комплексу (так його офіційно позначено в дослідженні) простежуються два етапи: перший - створення окремих жител ченців-анахоретів (XVII-XVIII століття), другий - об'єднання окремих приміщень в єдину галерею, їх додаткова обробка та перепланування (XIX -поч. XX століття).

Також вони звернули увагу на те, що в підземній галереї знайдені унікальні зображення, які необхідно зберегти: автографи ченців, хрести та інші цікаві християнські символи, що не зустрічаються в аналогічних комплексах.

Археологи визначилися з найбільш перспективними і найбільш необхідними напрямками подальших досліджень. Йдеться, зокрема, про розчищення засипаних входів в галерею, про проведення наземних археологічних робіт.


    фейсбук