Затонулі кораблі біля кримських берегів стануть об'єктами культурної спадщини

«Чорноморський центр підводних досліджень» пропонує надати низці підводних об'єктів Криму статус знайдених об'єктів культурної спадщини.

Про це повідомила прес-секретар Республіканського комітету АРК з охорони культурної спадщини Софія Чернова.

Такими об'єктами є затонулі судна, серед яких корабель «Святий Олександр», який зазнав катастрофи в 1786 році в Чорноморському районі, вантажопасажирський пароплав «Цесаревич Олексій Миколайович», що пішов на дно в 1916 році в районі мису Тарханкут, допоміжний мінний крейсер «Буг», затонулий в 1922 році в Каркінітській затоці, транспорт «Жан Жорес», який затонув у Феодосійській бухті в 1942 році, мисливець UJ-102 (КТ-40) - у районі Євпаторійського затоки, транспорти «Варна» - в районі озера Донузлав і «Volga-Don» - поблизу села Штормове, затонулі в 1943 році.

«У державний реєстр об'єктів культурної спадщини вже внесено п'ять підводних пам'яток Криму - поселення Акра, розташоване біля мису Такил, корабельні стоянки в бухті Лімена-Кале, розташовані в західній частині Новосвітської бухти, корабель XI-XIII століття, розташований в 20 км на північ від мису Форос. Також пароплав «Ленін», затонулий в 1941 році біля мису Сарич і фрагменти німецького корабля «Santa-Fe» з вантажем військової техніки,  затонулого в Каламітській затоці», - розповіла С.Чернова.

Як повідомлялося раніше, у Криму планують розвивати підводний історичний туризм.

На дні Чорного моря числиться 2,5 тис. підводних пам'яток, з них археологами візуально зафіксовані 45.


    фейсбук