У Старому Селі збереглися руїни одного із найбільших в Україні замків. Твердиню збудували тут в другій половині XVI ст. князі Острозькі за проектом відомого львівського архітектора Амброзія Прихильного. За висловом Г. Логвина, все, що протягом близько двох сторіч не встигли знищити вітри, дощі, сніги, а то й люди, постає перед нами, мов зачароване чудовисько, яке зберігає не одну таємницю людських страждань, кровопролитних битв і тріумфальних перемог, що відбувалися на цьому клаптику политої кров’ю землі.

При зведенні замку за давньою технологією у будівельний розчин для міцності додавали яйця і молоко.

Ледь устигли вимурувати стіни, як їх зруйнували у 1648 р. козаки Богдана Хмельницького. Вже у наступних роках споруда була відбудована сином князя Заславського, Владиславом Домініком, і витримала наступну облогу козаків, а згодом татар та турків. За залізничною станцією колись росли дві старі липи - нині від них залишились тільки пні. Переповідають, що на цьому місці під час облоги пострілом із замку було убито турецького командира.

 

На початку XVIII ст. Адам Синявський відремонтував замок, зберігши його оборонний характер. Проте, вже у XIX ст. нові власники замку - Потоцькі - розмістили у ньому броварню, що розпочало процес поступової деградації будівлі. Нині, на жаль, замок перебуває в повністю занедбаному стані.


    фейсбук