Людство, за оцінками екологів, стало ближче до хижаків: частина м'яса в раціоні людей зросла. Сталося це за рахунок економічного зростання у ряді країн.
Екологи з декількох наукових центрів Франції проаналізували положення людства на трофічній шкалі. Ця шкала показує те, скільки в середньому стадій проходить від первинного джерела енергії до споживача. Рослини на ній характеризуються значенням 1: вони безпосередньо засвоюють енергію сонячного світла. Максимальний, рівний 5,5, трофічний показник у косаток і білих ведмедів: ці хижаки стоять на вершині харчової піраміди і здатні поїдати інших хижаків.
Для людства наразі показник дорівнює 2,21, про це повідомляє NatureNews із посиланням на статтю дослідників у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
На думку авторів дослідження, в середньому по світу люди займають на харчовій піраміді положення, приблизно рівне положенню перуанського анчоуса, одній з найбільш багаточисельних риб на Землі. Відрізняється людина в тому, що її саму ніхто не їсть, і в тому, що її трофічний рівень повільно підвищується останнім часом. Так, за оцінками екологів, в 1960-х роках вона залишалася на позначці 2,15. У розвинених країнах трофічний рівень дорівнює приблизно 2,3.
Екологи проаналізували раціони жителів 176 країн і зібрали статистичну інформацію з 1961 по 2009 рік.
На думку екологів, розвиток тваринництва, яке необхідне для підвищення трофічного рівня, неминуче збільшить навантаження на біосферу.

