В умовах пандемії та повномасштабної війни локальний туризм набув великої популярності. Для зняття фізичної та моральної напруги, зміни обставин, заряду новими емоціями люди все частіше використовують велосипеди та прокладають нові маршрути. Київ та область мають десятки унікальних природних та архітектурних локацій, до яких можна доїхати на велобайку без особливих зусиль.

Чому велотуризм став новим трендом в останні кілька років? Які «плюси» очікують людину, котра вирішить купити велосипед у Києві? Розбираємо основні аспекти цього виду туризму в статті.

6 ключових переваг подорожей велосипедом

Велотуризм — одна з течій туризму, яка полягає в проходженні різних маршрутів за допомогою «двоколісного коня з педалями». Існує кілька різновидів:

  • цивілізаційний — класичний варіант звичайних прогулянок містом чи за його межами;
  • спортивний — подолання маршрутів, які пролягають через природні чи урбаністичні локації; це можуть бути марафони, перегони;
  • експедиційний — полягає в подоланні перешкод на шляху: пагорбів, гір, водойм;
  • похідний — багатоденні походи з детальним дослідженням навколишньої природи та історичних пам’яток.

Чому прихильники активного способу життя все частіше вибирають велотуризм?

  1. Це можливість подолати велику відстань із мінімальною втомою, занурившись у природу. Цим велотуризм відрізняється від автомобільних поїздок. Велосипедист може відчути кожен порив вітерця, насолодитися краєвидами, напряму роздивитися деталі на зручній швидкості.
  2. Достатньо висока швидкість дозволяє отримати велику кількість вражень. Велосипед може рухатися зі швидкістю понад 25 км/год. Тому сьогодні райдер може насолоджуватися пралісом, а завтра опинитися біля могутнього Дніпра. Щоб подивитися низку цікавих локацій, вам не знадобиться тижнева відпустка.
  3. Маневреність і компактність велосипеда дають можливість потрапити до віддалених локацій зі складним рельєфом. Колеса пройдуть на вузьких ділянках, також велобайк можна пронести в руках за необхідності.
  4. Велотуризм позитивно впливає на стан здоров’я. Зміцнюється серцево-судинна система, покращується стан нервової, підвищується оксигенація клітин. Тренування м’язів рук, спини та ніг дає змогу позбутися зайвої ваги та больових відчуттів.
  5. Велопоїздки економічно вигідні. Не потрібно витрачатися на пальне, оренду житла. Ремонт велосипеда обійдеться дешевше, ніж інших видів транспорту. Райдер переміщується шляхом механічного руху педалей, а переночувати в поході можна в наметі.
  6. Поїздки на велосипедах не завдають шкоди екології.

Долучайтеся до когорти велотуристів, щоб отримати неймовірні емоції від дослідження нових цікавих географічних регіонів.


    фейсбук